Petrezselyem (nyers)

Tápanyagtartalom 100 g-ban

Energia 36 kcal   151 kJ  
Szénhidrátok 6,3 g
– Cukrok  0,9 g
– Rost  3,3 g
Zsír 0,8 g
Fehérje 3,0 g
Tiamin (B1-vitamin)  0,1 mg 9%
Riboflavin (B2-vitamin)  0,2 mg 17%
Niacin (B3-vitamin)  1,3 mg 9%
Pantoténsav (B5-vitamin)  0,4 mg 8%
B6-vitamin  0,1 mg 8%
Folsav (B9-vitamin)  152 μg 38%
C-vitamin  133,0 mg 160%
Kalcium  138,0 mg 14%
Vas  6,2 mg 48%
Magnézium  50,0 mg 14%
Foszfor  58,0 mg 8%
Kálium  554 mg 12%
Cink  1,1 mg 12%
Kategória:

Leírás

A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Nem a tápértéke számottevő, hanem az ízesítőképessége. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak lombja is. Vad alakjai a Földközi-tenger környékén nőnek, főként a források környékén, patakok nyirkos partján, köves, kavicsos területeken. A neve is a sziklával (latinul: petra) kapcsolatos. A petrezselyem kétéves növény: az első évben a lombja és a húsos gyökere fejlődik ki. A második évben magszárat fejleszt, annak a csúcsán ernyős virágzattal, amelyben kaszattermések érnek be. Két típusa ismert. Az egyik a gyökérpetrezselyem, amely erős, húsos karógyökeret fejleszt, és csak kedvezőtlen talajviszonyok között ágazik el. A zöld levelei ennek is felhasználhatók ételízesítésre. A másik típus: a metélőpetrezselyem, amely az utóbbi években a kertekben gyorsan terjed. Ennek a gyökerei elágazóak, és tömegük jelentéktelen. Annál értékesebb viszont a lombja, amit folyamatos szedés mellett is állandóan fejleszt a növény. Íze azonban nem olyan intenzív, mint a gyökérpetrezselyemé. A petrezselyem – a többi növényhez hasonlóan – az üde, mély rétegű, tápanyagban gazdag talajon érzi magát a legjobban. Az eredményes termelés feltétele, hogy a talaj művelve legyen, mert ennek hiányában a petrezselyemgyökerek elágaznak, “lábasodnak”, vagy görbén nőnek. A talaj mésztartalmával szemben meglehetősen közömbös növény: a kissé savanyú tőzegtalajokon éppen olyan jól termeszthető, mint a meszes agyagokon. Ezzel szemben igen érzékeny a talaj kiszáradására, ezért a sülevényes talajokon gondoskodni kell a rendszeres öntözéséről. Hidegtűrő növény, ezért a magját már korán tavasszal, a fagy kiengedése után el lehet vetni. A kikelő növények se érzékenyek az időszakos hővisszaeséssel szemben, sőt a kifejlett gyökereket se kell félteni az őszi fagyoktól. Némi takarással akár a földben át is teleltethetők, ennek hátránya azonban az, hogy télen, a fagyott földből ugyancsak kemény munka a gyökereket kiásni. A petrezselyem gyökerét levesízesítésre, a lombját ételízesítőnek, díszítésre használják. A petrezselymes újburgonya egyike a legfinomabb tavaszi eledeleknek és köreteknek (például a rizsnek is) üde zamatot és étvágygerjesztő külsőt nyújt. Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.