Sárgarépa, nyers

A sárgarépa fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok háziasított alfaja. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű. Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában.

Kategória:

Leírás

Sárgarépa, nyers
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 41 kcal   173 kJ
Szénhidrátok     9,6 g
– Cukrok  4,7 g
– Rost  2,8 g
Zsír 0,24 g
Fehérje 0,93 g
A-vitamin ekviv.  835 μg 104%
β-karotin  8 285 μg 77%
Tiamin (B1-vitamin)  0,066 mg 6%
Riboflavin (B2-vitamin)  0,058 mg 5%
Niacin (B3-vitamin)  0,983 mg 7%
Pantoténsav (B5-vitamin)  0,273 mg 5%
B6-vitamin  0,138 mg 11%
Folsav (B9-vitamin)  19 μg 5%
C-vitamin  5,9 mg 7%
E-vitamin  0,66 mg 4%
Kalcium  33 mg 3%
Vas  0,3 mg 2%
Magnézium  12 mg 3%
Mangán  0,143 mg 7%
Foszfor  35 mg 5%
Kálium  320 mg 7%
Nátrium  69 mg 5%
Cink  0,24 mg 3%
Közvetlen hivatkozás az adatbázisra
A százalékos értékek az amerikai felnőttek számára
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

A sárgarépa fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok háziasított alfaja. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb répatesttel rendelkezik, ízletesebb és kevésbé fásodó szerkezetű. Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában.

Kétéves növény, az első évben tőleveleket fejleszt és zömök raktározó főgyökeret. A répatest részben a sziklevelek alatti szárrészből fejlődik. A második évben megjelenik a magszára, amelyen fehér szirmú virágai összetett ernyő virágzatot alkotnak. Termése ikerkaszat.

Napos-félárnyékos helyen érzi jól magát. Februártól vethető a magja, öntözött területen júniusig a rövid tenyészidejű fajták. Homokos-vályogos talaj az ideális, köves talajban nem lesz egyenes a gyökér.

A piacra termelés gondos fajtaválasztást igényel, a különböző célokra különböző fajták alkalmasak. Friss piaci eladásra gyorsan növő, korán betakarítható fajtákat célszerű választani (ezek tenyészideje kb. 2-3 hónap); a feldolgozóipar számára a nagy szárazanyagtartalom értékes, ezek késő őszi betakarítást jelentenek.

A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor.

Nyersen fogyasztva főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet.

A sárgarépa édes íze lehetővé teszi, hogy édességek is készüljenek belőle, mint sütemények, pudingok valamint gyümölcslekvárok remek kiegészítője lehet. A sárgarépalé széles körben forgalmazott egészségvédő italként önmagában vagy mással keverve (pl. céklalével, narancslével).